Voorkom inbraak in of diefstal van uw auto
De afgelopen jaren wordt er vaak in auto’s ingebroken, bijvoorbeeld om de airbag uit het stuur te verwijderen. Opvallend is dat in de meeste gevallen geen sporen van inbraak werden achtergelaten, waardoor de eigenaar denkt dat hij de auto niet had afgesloten. Datzelfde denkt de verzekeraar dan vaak ook, wat nadelige gevolgen kan hebben voor vergoeding van de schade.


Wat kunt u zelf doen?

  • Sluit de auto altijd goed af (Tip: leer jezelf aan, na het afsluiten van de auto, even aan een deur handvat te trekken om te controleren of de auto goed is afgesloten).
  • Parkeer je auto op een goed verlichte parkeerplaats. Een goed verlichte auto ontmoedigd inbraak, en geeft de buurt de mogelijkheid een oogje in het zeil te houden.
  • Berg niets waardevols op in de auto. Probeer ook niets te verstoppen, dieven zoeken overal naar kostbaarheden (onder stoelen, “verborgen” vakjes en laatjes, etc.). Laat ook de autopapieren (kentekenbewijs) niet achter!
  • Zet het dashboardkastje open: Laat zien dat je niets waardevols in de auto hebt.
  • Neem het ‘frontje’ van de autoradio (indien mogelijk) mee. Verstop hem ook niet in de auto!
  • Verwijder de afdruk die de zuignap van je navigatiesysteem (of smartphone-houder) achter laat op de ruit: ondanks dat het systeem niet meer in de auto ligt, kan dit voor een dief een (extra) stimulans zijn om in te breken.
  • Heb je een stationwagen? Sluit de kofferbak (laadruimte) dan zeker niet af, ook dit laat weer zien dat je niets te verbergen hebt.

‘Keyless entry’
Veel auto’s beschikken over het zogenaamde ‘keyless entry-systeem’. Hierdoor is het mogelijk de auto te openen en te starten zonder de autosleutel uit de broekzak te halen. Dat is handig! Ook voor inbrekers. Want voor een klein bedrag aan apparatuur kan een handige jongen het constante signaal tussen sleutel en auto onderscheppen en daarmee uw auto openen, starten én ermee wegrijden. Zelfs als de autosleutel meer dan honderd meter van de auto is verwijderd! Wat je noemt ‘keyless’ dus… ‘keyless diefstal’. Klinkt als ver-van-mijn-bed? Mogelijk zijn het deze auto’s waaruit zonder inbraaksporen airbags, zonnebrillen en andere goederen werden ontvreemd.

‘Keyless’ systeem uitschakelen
Veelal is het mogelijk dit ‘keyless’ systeem uit te schakelen. In sommige merken en modellen kan de gebruiker dit zelf doen, mogelijk moet dit voor andere auto’s door de vakman verricht worden (raadpleeg het onderhoudsboekje of uw dealer). Nadat het ‘keyless’ systeem is uitgeschakeld, kunnen portieren nog uitsluitend geopend en gesloten worden met de knopjes op de autosleutel (of met de klassieke noodsleutel in de autosleutel). Let op! Ook het starten van de auto vereist nu een andere procedure dan tevoren. Zorg dat u daarvan op de hoogte bent, voordat u op eigen houtje aan het werk gaat.

Metalen doosje
Op internet circuleert ook de tip om de autosleutel van een ‘keyless’ auto in een metalen doosje te bewaren, omdat hierdoor de sleutel geen signaal kan uitzenden (kooi van faraday). Dit natuurkundige principe klopt, maar in de praktijk kleven er enkele nadelen aan. Het is moeilijk een blikje te vinden dat voldoende sluit: scharnieren en deksels blijken in de praktijk zwakke plekken. Daarnaast kan een werkend blikje weer te groot zijn om in jas- of broekzak te steken als u de auto niet thuis parkeert maar bijvoorbeeld boodschappen doet. De sleutel in aluminiumfolie wikkelen werkt prima, maar dit materiaal gaat niet lang mee.