Zoals jullie ongetwijfeld hebben gemerkt gaat cybercrime een steeds grotere rol gaat spelen binnen de huidige maatschappij. Daarom is het voor buurtpreventie het thema van 2019.

Bijna iedereen die actief is op internet heeft er al eens mee te maken gekregen. Het beveiligen van netwerken (zowel op het werk als privé) is een absolute must! Er zijn een aantal valkuilen die je kan herkennen om er voor te zorgen dat jouw gevoelige gegevens niet op straat komen te liggen. Om hier minder vatbaar voor te zijn, een aantal concrete tips:

URL’s Wanneer je met je muis over een link in bijvoorbeeld een mail beweegt zie je naar welk webadres de link leidt. Zo kan bijvoorbeeld een link naar Rabobank je eigenlijk doorverwijzen naar Rab0bank.nl. Zie je het verschil? Kijk altijd of de URL in de websitebalk wel klopt!

Afzenders Twijfel je aan de afzender van een mail? In outlook kan de mail geopend worden. Daarna kan je via “bestand” onder de eigenschappen de emailheaders lezen. Hierin staat veel technische informatie, maar ook het mailadres van de afzender.

 Phishing Phishing mails die niet gepersonaliseerd zijn, worden vaak in bulk verzonden. Deze worden al vaak door de SPAM-filter tegen gehouden, maar niet altijd. Een algemene stelregel is dat voorzichtigheid en terughoudendheid altijd goed is waar het gaat om het delen van persoonlijke informatie. Bekijk altijd goed of het noodzakelijk en veilig is ergens je bankrekeningnummer, creditcardgegevens, BSN of andere belangrijke gegevens af te geven of in te vullen. Ontvang je een telefoontje waarbij wordt gevraagd naar vertrouwelijke informatie, verifieer dan dat je met een legitiem iemand spreekt. Twijfel je hieraan, dan kan het wijsheid zijn om de verbinding te verbreken en de desbetreffende organisatie zelf terug te bellen via het officiële nummer. Dan weet je zeker dat je met een betrouwbaar iemand spreekt die de organisatie ook daadwerkelijk vertegenwoordigt.

Wachtwoorden Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Gebruik unieke wachtwoorden en verander deze geregeld. Het laatste wat je wilt is dat er vanuit jouw account phishing mailtjes worden verzonden naar jouw netwerk, omdat je hetzelfde wachtwoord hebt op een andere online dienst die gehackt is. Moeite met wachtwoorden onthouden? Maak gebruik van een wachtwoord kluis. Er zijn meerdere wachtwoordbeheer programma’s waarin je je wachtwoorden kan opslaan, maar ook nieuwe wachtwoorden kan genereren.

Vertrouwen of wantrouwen Je broer, zus, vriend, etc. die middels mail/ WhatsApp het dringende verzoek doet om een  overschrijving te doen: controleer het eerst. Bel hem / haar hierover op, op het telefoonnummer waarvan je zeker weet dat het je broer, zus etc is. Vertrouwen is goed, controle is beter!

Aanmeldprocedure telefonisch Doorloop nooit samen een aanmeldprocedure via de telefoon, en geef al helemaal nooit persoonlijke informatie telefonisch door. Oplichters kunnen met die informatie mensen makkelijker overtuigen met alle gevolgen van dien.

Bijlagen Let op met openen van bijlages (PDF, .xls, .docx, .exe, .zip) van onbekende afzenders, is er het risico om malware (software die b.v. wordt gebruikt om gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen) binnen te halen.

Meer weten? Kijk op Alert Online en test je cyberskills!