Je bent goed bezig: je hebt goed hang- en sluitwerk en gebruikt dit ook, je let op wat er in jouw straat gebeurt en als je een verdachte situatie ziet, bel je 112. Je bent veilig… of toch niet helemaal?

Er bestaan namelijk inbrekers die je niet ziet. Inbrekers die het internet gebruiken om bij je in te breken. Elk delict waarbij internettechnologie van wezenlijk belang is voor de uitvoering ervan, wordt ‘cybercrime’ genoemd. Cybercrime is helaas geen science fiction, maar is aan de orde van de dag. Er zijn zelfs deskundigen die beweren dat het inbreken via internet, de ‘gewone inbraken’ gaat overstijgen.

Cybercrime komt voor in verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld: malware, phishing, ransomware, DDoS-aanvallen, hacking en identiteitsfraude. Meer informatie over de verschillende vormen van cybercriminaliteit vind je hier.

Eén ding is zeker: of je nu president, generaal of buurtprevent bent, we lopen allemaal het risico slachtoffer te worden van cybercrime. Maar wat voor gevaar lopen we dan, hoe groot is dat gevaar en natuurlijk niet op de laatste plaats: wat kunnen we er tegen doen? Zaken die we bij Buurtpreventie allemaal erg belangrijk vinden.

Daarom vind je hier tips hoe je je hiertegen zoveel mogelijk kan wapenen. Doe ook eens de phishing quiz om jezelf te testen of je een terecht website vertrouwt of niet.  Wil je weten hoe alert je online bent, kun je jezelf testen met de cyberskillstest.

Of kijk eens op het Cybercrime Forum:

Cybercrime Forum