Hoe herken ik verdacht gedrag

/Hoe herken ik verdacht gedrag
Hoe herken ik verdacht gedrag2018-12-19T13:35:04+02:00

Bij een verdachte situatie raden wij aan om altijd 112 te bellen. Maar wat is eigenlijk een verdachte situatie? Jij kent jouw buurt als geen ander en weet dus zelf het beste wanneer er iets niet klopt. Bijvoorbeeld.. je ziet iemand in je buurt die met veel belangstelling bij huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? Of toch niet?

Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Ze selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen ze soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen, dan heb je te maken met verdacht gedrag. Maar het gaat verder. Daarom dat Buurtpreventie Breda meerdere malen per jaar de workshop Signaleren organiseert. Tijdens deze training leer je hoe je verdachte situaties herkent en wanneer je de politie wel en niet belt. Wist je bijvoorbeeld dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren? Lees ook eens ‘wat is eigenlijk verdacht gedrag.

Schrijf je snel in voor de gratis workshop Signaleren via een mail naar buurtpreventie@breda.nl.

WaakSamen App
Het maken van een goede melding en het geven van een helder signalement kan lastig zijn. De WaakSamen App kan je helpen om snel en eenvoudig een melding te doen van verdachte situaties. De gratis te downloaden app voor Android en iOS stroomlijnt de informatie door je gericht vragen te laten beantwoorden. Was de verdachte persoon groot of klein? Droeg hij een bruine jas of een rood shirt? En wat doet hij? Hangt hij rond? Is hij agressief? Of is er sprake van een groep die voorbijgangers lastig valt?
Verder kan de app een aanvulling zijn op BuurtApp-groepen, omdat het soms lastig kan zijn om snel de juiste informatie bij de juiste persoon te krijgen.

Maar vergeet niet: jij bent als bewoner expert in je eigen wijk. Als jouw onderbuikgevoel aangeeft dat er iets niet pluis is, bel dan de politie via 112! De politie komt liever een keer te veel dan te weinig.