Veelgestelde vragen buurtpreventie
Veelgestelde vragen
-
Buurtpreventie Breda is niet enkel het veiligheidsnetwerk in jouw buurt, maar is ook een organisatie die graag kennis deelt. Dit doen wij in themabijeenkomsten. Tijdens themabijeenkomsten komen actuele veiligheidsthema’s aan bod, zoals onder andere het voorkomen van woninginbraak, cybercrime of drugscriminaliteit. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een AED/reanimatiecursus. Naast de themabijeenkomsten worden er ook netwerkbijeenkomsten gehouden, waar buurtpreventie deelnemers hun ‘best practices’ met elkaar kunnen delen.
-
Je belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp van een ambulance, de politie of de brandweer. Bijvoorbeeld als jij of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft of als je getuige bent van een inbraak of ander misdrijf. Het kan gebeuren dat je in een situatie terechtkomt, waarbij je politie nodig bij een situatie die geen spoed heeft. Voor niet spoedeisende zaken bel je de politie op het algemene nummer 0900 8844.
Voor het melden van overlast, zoals overlast door jongeren of parkeerproblemen, bel je Toezicht & Handhaving via het algemene nummer van de Gemeente Breda: 14 076. Maandag tot vrijdag kun je bellen tot 23.00 uur. Op vrijdag en zaterdag bel je tot 05.30 uur.
Wil je zaken melden, zoals kapotte straatverlichting, een volle afvalcontainer, zwerfafval, losse stoeptegels of andere zaken die gemaakt of opgeruimd moeten worden? Meld deze via Contact | Gemeente Breda of via de gratis BuitenBeter-app.
-
Ondermijning is lastig precies te omschrijven, omdat het voortkomt uit diverse vormen van criminaliteit. Het betreft situaties waarbij criminelen legale bedrijven en diensten gebruiken voor illegale activiteiten. Deze criminelen richten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren of kopen panden, waarbij ze in de 'bovenwereld' medewerking krijgen van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Dit proces vervaagt normen en leidt tot afname van het gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Als je verdachte activiteiten opmerkt in jouw buurt, op het werk of elders, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. Deze organisatie staat los van de politie en garandeert volledige anonimiteit bij de behandeling van jouw melding.
-
Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, is criminaliteit die gepleegd wordt met digitale technologie, zoals een computer of smartphone. Deze criminaliteit is ook gericht op de ICT-middelen (computer, smartphone of tablet) van het slachtoffer.
Ontdek meer over cybercrime op de pagina van de cyberambassadeurs.
-
Signalering verwijst naar het opmerken van verdacht gedrag. Als bewoner speel je een essentiële rol bij het handhaven van veiligheid in jouw buurt. Jij bent goed op de hoogte van wat als normaal of verdacht gedrag wordt beschouwd in jouw omgeving. Door aandachtig te observeren, kun je verdachte situaties tijdig herkennen en indien nodig het noodnummer 112 bellen. Hierdoor draag je bij aan het voorkomen van bijvoorbeeld woninginbraken of diefstallen van fietsen en andere eigendommen. Belangrijk hierbij is dat de focus ligt op gedrag en niet op het uiterlijk van personen. Verdacht gedrag omvat afwijkingen van wat als normaal of acceptabel wordt beschouwd, zoals het rondhangen bij eigendommen zonder duidelijke reden, op ongebruikelijke tijdstippen of op plaatsen die niet geassocieerd worden met legitieme activiteiten
-
Om inbraken te voorkomen, zijn er een paar belangrijke stappen die je kunt nemen:
- Investeer in goed hang- en sluitwerk en gebruik het effectief. Zorg ervoor dat je deuren en ramen voorzien zijn van kwalitatief hang- en sluitwerk. Een slot met het SKG Keurmerk is aan te raden, waarbij meer sterren op het keurmerk duiden op een betere beveiliging.
- Creëer een bewoonde indruk. Laat je woning er bewoond uitzien, zelfs als je weg bent. Bijvoorbeeld door een ledlampje te laten branden. Dit schrikt potentiele inbrekers af.
- Vergrendel deuren en ramen, zelfs bij korte afwezigheid. Sluit deuren en ramen goed af, ook als je slechts kort van huis bent. Dit verkleint de kans op ongewenst bezoek.
- Wees alert op verdachte situaties. Let goed op ongebruikelijke activiteiten in de buurt en aarzel niet om 112 te bellen als je iets verdachts opmerkt. Het delen van informatie kan helpen inbraken te voorkomen.